Sponsoring

Sponsoring 3: Jeugdland

Ford Wensveen was na de verhuizing aan de dijk jarenlang gevestigd middenin de dorpskern van Alblasserdam. Tegenwoordig geeft de Wensveen rotonde, naast onze vestiging, alle richtingen aan om het dorp in te kunnen rijden. Wij voelen ons nauw verbonden met dit dorp. En als familiebedrijf met bijna 90 jaar historie zijn we diepgeworteld in de regio Drechtsteden en Alblasserwaard.

Als bedrijf vinden we het ook onze verantwoording om een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Alblasserdam en grotere regio. Daarom helpen we verenigingen, instellingen en maatschappelijke doelen uit de regio. En net als met onze klanten, gaan wij met onze sponsorprojecten een duurzaam en langdurig partnerschap aan. In onze rubriek “ Sponsoring” zetten wij deze projecten graag in de spotlights om het verhaal achter deze projecten te vertellen.

Deze zomer; Jeugdland Alblasserdam, een begrip in het dorp!

Jeugdland is in 1966 opgericht en van oorsprong bedoeld voor de wat armere kinderen van Alblasserdam waarvan de ouders geen geld hadden om op vakantie te gaan. Door jeugdland konden de kinderen toch een leuke tijd beleven in de zomervakantie. Uiteindelijk is Jeugdland uitgegroeid tot een evenement waar alle kinderen in Alblasserdam veel plezier konden beleven.

Voor velen is jeugdland een fijne herinnering aan de zomervakanties. Zo ook voor Nico Treure. “ Ik ben er zeker ook geweest als kind. Het was in de Wipmolen, dat was voor mij even het stoepje af vanaf huis en dan liep je zo de grote zaal in waar twee weken lang van alles georganiseerd werd.”

De Historische Vereniging West Alblasserwaard heeft alle edities van de Klaroen gescand en verzameld in een beeldbank.

Ontzettend leuk om eens digitaal doorheen te bladeren. Zo vonden wij het eerste krantenartikel wat verschenen is over Jeugdland in de editie van 1967. En in diezelfde krant ook een advertentie van ons! Wat is er uiteraard veel veranderd van 1966 tot nu.

Inmiddels is Jeugdland een begrip geworden als evenement tijdens de zomervakantie. Het is fijn dat Jeugdland, mede door de lage prijs, nog steeds toegankelijk is voor álle kinderen. Daarnaast is er een samenwerking met Stichting Leergeld waar de toegang vergoed kan worden. Een fijne week vol knutsel-, doe- en sportactiviteiten en niet meer weg te denken tijdens de laatste week van de zomervakantie. Daar leveren wij als Ford Wensveen graag een bijdrage aan!

Jeugdland is een stichting. De financiën komen voort uit gemeentelijke subsidie, bijdragen van sponsoren en de lage entreegelden. Dit geld wordt besteedt aan materialen en activiteiten die nodig zijn om Jeugdland tot een succes te maken. Alle activiteiten worden uitgevoerd en begeleid door vrijwilligers.

Het bestuur en de diverse werkgroepen zijn het hele jaar bezig met de voorbereidingen voor Jeugdland. Nog steeds is knutselen een belangrijke activiteit gedurende vier dagen op de locatie Landvast. Maar naast het timmeren, de naaizaal en bloemschikken zijn er diverse andere educatieve en swingende workshops en buitensporten aan het programma toegevoegd.

De zomervakantie ziet er echter dit jaar voor veel mensen anders uit. Veel gezinnen gaan vanwege Covid- 19 niet op vakantie. Het ABC-team en Jeugdland Alblasserdam hebben daarom de krachten gebundeld en het Zomerpaspoort Alblasserdam geïntroduceerd. Met dit Zomerpaspoort bieden zij kinderen van 4 tot en met 12 jaar en jeugd van 13 tot en met 18 jaar uit Alblasserdam een leuke, actieve zomervakantie aan van zaterdag 18 juli tot en met zaterdag 29 augustus.

Dit samen met vele Alblasserdamse verenigingen, stichtingen, sportieve- en creatievelingen uit Alblasserdam. Met het in acht nemen van alle wet- en regelgeving die op dat moment van toepassing is voor georganiseerde activiteiten voor kinderen en jeugd van 4 tot en met 18 jaar.

Dimphi van Amen, een van de initiatiefnemers en lid van de stuurgroep namens Jeugdland, ziet het Zomerpaspoort als dé kans om veel kinderen te laten kennismaken met verenigingen, stichtingen en ondernemingen in Alblasserdam. “Net zoals dit kan tijdens Jeugdland. Alleen zijn de activiteiten nu verspreid over de hele zomervakantie en behalve bij Landvast ook op andere locaties. Het neerzetten van een activiteit is daardoor voor veel verenigingen en stichtingen praktischer om uit te voeren.”

Inmiddels zijn er ruim 350 paspoorten in omloop voor de kinderen van 4 t/m 12 jaar en voor de jeugd t/m 18 jaar bijna 100. En is er nu al te spreken van een geslaagde zomer!