Even voorstellen ...

EV 3: Jan S

In Drachten geboren en via omwegen werd zijn thuisbasis Hendrik-Ido-Ambacht. Samen met zijn vrouw en dochter van 21 woont hij nu 100 meter van zijn werk, eet zijn boterham dan ook tussen de middag thuis op en is 31 jaar in dienst bij Ford Wensveen. Mogen wij je voorstellen aan: Jan!

Zijn allereerste stageplek was al bij Ford Wensveen. In Alblasserdam. Hoewel Jan zijn opleiding aan de MTS met werktuigbouw startte, stapte hij al snel over op autotechniek. Die richting vond hij veel leuker. Tijdens zijn militaire dienstplicht was Jan gestationeerd op de basis in Utrecht en Eindhoven. Officieel als berger en reed, nadat hij zijn vrachtwagenrijbewijs haalde, veel op de vrachtwagen. Maar hij werd ook ingezet als monteur of chauffeur. Soms om onderdelen te brengen en te halen of om de troepen te begeleiden. Jan vond dat wel prima. “Maar”, zo vertelt hij verder, “als er een vaste baan op je wachtte bij thuiskomst dan mocht je eerder uit dienst. Dus ging ik bij meneer Treure langs of hij een baan voor mij had.” Die baan was er zeker! Meneer Treure stelde een brief op en zo stond Jan na een jaar dienstplicht alweer te sleutelen bij Ford Wensveen in plaats van de standaard 18 maanden uit te dienen.

In de periode dat Nico het bedrijf van zijn vader overnam, ging op de vestiging in Hendrik-Ido-Ambacht de chef werkplaats met pensioen. Zo schoof alles door en was er een plek vrijgekomen voor een monteur in Ambacht. Net als in Alblasserdam was de werkplaats in Ambacht ook voorzien van een showroom en pompstation. Inmiddels is dit nu een Vakgarage met een Ford Servicepunt. “In Ambacht werken we met een klein team. Dan is het belangrijk dat de sfeer goed is en je op elkaar kunt bouwen. En dat is hier ook het geval. Ook naar klanten toe. Klanten komen vaak niet eens via de voordeur naar binnen. Ze lopen zo om naar de achterkant via de werkplaatsdeur. Die staat vrijwel altijd open.”

Naast de zaak in Ambacht staan seniorenwoningen en zo gebeurt het regelmatig dat er iemand een praatje komt maken. “We hebben zo een buurtfunctie gekregen. Behalve een praatje helpen we ook vaak even met kleine dingen. Zoals bijvoorbeeld een fietsendrager terugplaatsen voor iemand. Kleine moeite toch?”

Jan merkt en voelt dat hij in een familiebedrijf werkt met een mooie historie. “De lijnen naar Nico en Theo zijn altijd kort. Even een belletje, altijd te bereiken. Typerend voor een familiebedrijf is natuurlijk dat je elkaar ook persoonlijk goed kent. Van privéomstandigheden tot aan je nukken toe. En dat is hier ook zo. Bovendien krijgen we het vertrouwen en de vrijheid van Nico en Theo om in Ambacht min of meer onze eigen toko te runnen. Dat maakt je werk een stuk plezieriger.” Dat vertrouwen is er ook van klanten. Klanten komen vaak al ruim 50 jaar naar Ford Wensveen in Hendrik-Ido-Ambacht. “Sommige collega’s werken hier soms net zo lang. Er is weinig verloop. Dat zegt dus echt wel wat.”

Het monteur zijn is Jan altijd goed bevallen. Vooral door de setting zoals zich bij Ford Wensveen voordoet. “De omgang met klanten boeit mij het meest. Om eerlijk te zijn, vind ik dat leuker dan mijn vak als monteur”, zegt hij met een brede lach. “Ik ben hier niet alleen monteur, maar ook klantenservice en commercieel medewerker. Zo gaat dat dan.”

Jan heeft altijd van maandag tot en met vrijdag gewerkt. Het weekeinde was voor hemzelf. Daardoor heeft hij 30 jaar lang kunnen voetballen bij VV Nieuw-Lekkerland. De voetbalvereniging waar Ford Wensveen al heel wat jaren hoofsponsor is van de jeugdafdeling. Jan stopte met voetballen, omdat hij steeds vaker met zijn korfballende dochter meeging; het was niet meer te combineren. Hij klust en rommelt graag een beetje in en rondom het huis. Gaat ook graag naar Cyprus op vakantie om zijn zus te bezoeken of op pad met de vouwwagen. Tot aan zijn pensioen ziet Jan zich zeker bij Ford Wensveen werken. “Ik heb het hier gewoon goed en het is lekker dicht bij huis. Moet ik dan voor bijvoorbeeld 100 euro meer uitproberen of het gras ergens anders groener is? Mij niet gezien!”