Winterbanden veiligheid

Met winterbanden veilig de winter door!

Wij adviseren om winterbanden te monteren zodra de temperaturen de 7 graden naderen. Ook in de herfstperiode is het gebruik van winterbanden al cruciaal. Het profiel van winterbanden is beter geschikt om regen, sneeuw en ijs af te voeren. Dus ook bij natte weersomstandigheden zorgen winterbanden voor meer grip, een kortere remweg en optimale veiligheid. 

Wij raden sterk af om met zomerbanden door te blijven rijden tijdens de winter omdat het rubber niet goed geschikt is voor temperaturen onder de 7 graden Celsius. De remweg van de zomerband is langer waardoor de kans op ongelukken toeneemt.

Remweg

Winterbanden op nat wegdek: Onder de 7 °C is de remafstand met winterbanden korter. Bij een snelheid van 100 km/u staat u bijna 4 meter eerder stil.
Let op: Er is geen rekening gehouden met de reactiesnelheid en de tijd voordat het remsysteem in werking treedt (zweltijd).

Remwegopsneeuw

Winterbanden op sneeuw: Met winterbanden is bij sneeuw de remweg meer dan de helft korter bij een snelheid van 50 km/u. Je staat 28 meter eerder stil. Let op: Er is geen rekening gehouden met de reactiesnelheid en de tijd voordat het remsysteem in werking treedt.

In veel Europese landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen in de winter zelfs verplicht. Kijk hier wat de ANWB hierover adviseert. 

Vaak horen wij: winterbanden zijn duur! 

Natuurlijk. Winterbanden zijn niet gratis maar doordat uw zomerbanden in de winter niet gebruikt worden doet u gemiddeld twee keer zo lang met uw zomerbanden.

Wensveen biedt je zowel in Alblasserdam als in H.I.Ambacht de mogelijkheid je winterbanden op te slaan. Jouw banden staan warm en droog in ons bandenhotel.

Hoe zit het nu precies met all-season banden?

De naam zegt het al: all season-banden (vierseizoenenbanden) combineren de eigenschappen van zomer- en winterbanden. All season-banden bieden ’s winters meer grip dan zomerbanden en zomers betere tractie dan winterbanden. Desondanks vragen all season-banden wel wat aanpassing van de bestuurder. Bij warm weer is bijvoorbeeld de remweg langer dan die van zomerbanden. En bij zware winterse omstandigheden moeten all season-banden het afleggen tegen winterbanden. Voor wie veel kilometers rijdt, bieden zomer- en winterbanden in het juiste seizoen dus het beste weggedrag. Wie weinig rijdt (minder dan 10.000 kilometer per jaar), is perfect bediend met all season-banden, want die bieden het gehele jaar acceptabele prestaties.

In een aantal landen is het gebruik van winterbanden of banden met winterse eigenschappen (bijvoorbeeld allseasonbanden) verplicht. Als de allseasonbanden voorzien zijn van het 3PMSF-symbool (Three Peak Mountain Snow Flake, Alpine- of sneeuwvlok symbool) is dat een indicatie voor winterse eigenschappen van de band. Om het symbool te mogen gebruiken moet er een remtest zijn gedaan op sneeuw. Het symbool zelf geeft slechts minimale eisen op sneeuw weer. 

 bandenhotel

De winter- en zomerbanden liggen opgeslagen in ons eigen "bandenhotel". Droog, veilig en snel bij de hand.